Als in een woning een zwembad aanwezig is voor uitsluitend eigen gebruik, moet voor dit zwembad dan een apart label worden opgemaakt volgens het protocol voor utiliteitsgebouwen? Hoe moet worden omgegaan met de warmwaterinstallatie als deze niet dezelfde is als die voor de badkamer en/of de keuken? 

82.1 - basis - detail

 

Een privé zwembad bij een woning is een verblijfsruimte die behoort tot de woonfunctie. Gezien de installaties erg af kunnen wijken, kan het zijn dat er een aparte rekenzone ontstaat. Zie hiervoor het opnameprotocol.Als aanvulling, omdat de opnamevoorschriften voor het zwembad niet zijn opgenomen in de ISSO82.1: 

    De gebruiksoppervlakte van de ruimte waarin het zwembad is gelegen, wordt bepaald inclusief het wateroppervlak. 

    Voor de thermische schil worden de vloer van het bad, de wanden van het bad en het loopvlak rondom het bad, niet opgenomen. Zij worden niet beschouwd als onderdeel van de thermische schil.  (Uit ISSO75.1 par. 7.7.2.) 

    Als het warmwater voor de douches wordt geleverd door dezelfde warmtapwateropwekker als die in de badkamer, moet dit worden meegenomen voor het bepalen van de leidinglengtes. Als de douches een gescheiden tapwatersysteem hebben, wordt dit niet opgenomen.

 

07-11-2022