Ik heb een cv ketel aangetroffen in combinatie met een lucht-water warmtepomp, ze vormen samen één verwarmingssysteem. Beide opwekkers hebben een eigen kwaliteitsverklaring. De combinatie wordt ingevoerd als hybride verwarmingssysteem. Mag ik van beide opwekkers de kwaliteitsverklaringen toepassen?

82.1/75.1 - basis - detail


Bivalente (Hybride) warmtepompen

Ja dat mag, zolang aan de voorwaarden die in de verklaringen worden gesteld, wordt voldaan. 

Zo moet de warmtebehoefte van de woning binnen het bereik van de tabellen vallen van de kwaliteitsverklaring van de warmtepomp en moet er een tabel op de kwaliteitsverklaring beschikbaar zijn voor de in te voeren ontwerptemperatuur. De ontwerptemperatuur moet daarbij worden bepaald volgens par. 9.3.4. Er zijn bijvoorbeeld kwaliteitsverklaringen van warmtepompen waarin geen waardes zijn gegeven voor ontwerptemperaturen >45 graden. Deze kwaliteitsverklaringen mogen alleen woorden gebruikt als er alleen oppervlakteverwarming is aangesloten op het systeem. 


Monovalente warmtepompen

In een aantal gevallen staat er bij een verklaring van een warmtepomp dat de verklaring van toepassing is voor Monovalente werking. Indien er geen verklaring van dat type warmtepomp voor de hybride (bivalente) opstelling beschikbaar is, dan kan de verklaring van de monovalente opstelling van dat type warmtepomp ook worden gebruikt in de hybride opstelling. 


De prestatie van de warmtepomp in hybride opstelling is altijd minimaal gelijk aan die van dezelfde warmtepomp in monovalente opstelling. De energiefractie is ook gelijk. Het gebruik van de verklaring van de betreffende warmtepomp (monovalent) geeft dan mogelijk een iets conservatiever resultaat voor de prestatie van de warmtepomp in een hybride opstelling, maar geeft een realistischere benadering dan de prestatie op basis van de forfaitaire waarden.


(De iets conservatieve prestatie is als volgt te verklaren: bij een monovalent systeem zal de warmtepomp bij elke buitentemperatuur waarbij warmte wordt gevraagd ook deze warmte moeten leveren. Dus ook bij zeer lage buitentemperaturen. De COP is dan lager dan bij hogere buitentemperaturen. Als je voor hybride systemen de rendementswaarden van de warmtepomp zou kiezen die gelden bij een certificaat van een monovalent systeem, dan zit je hooguit qua prestatie bij hybride opstelling iets te laag.)


18-02-2025


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar  https://stichtingkego.nl/over-ons/


Oude antwoord:


Ja dat mag, zolang aan de voorwaarden die in de verklaringen worden gesteld, wordt voldaan. 

Zo moet de warmtebehoefte van de woning binnen het bereik van de tabellen vallen van de kwaliteitsverklaring van de warmtepomp vallen en moet er een tabel op de kwaliteitsverklaring beschikbaar zijn voor de in te voeren ontwerptemperatuur. De ontwerptemperatuur moet daarbij worden bepaald volgens par. 9.3.4. Er zijn bijvoorbeeld kwaliteitsverklaringen van warmtepompen waarin geen waardes zijn gegeven voor ontwerptemperaturen >45 graden. Deze kwaliteitsverklaringen mogen alleen worden gebruikt als er alleen oppervlakteverwarming is aangesloten op het systeem. Soms staat er bij een verklaring van een warmtepomp dat de warmtepomp Monovalent is, dat betekent dat de warmtepomp niet geschikt is voor een hybride opstelling. Indien je dit toch tegenkomt, kan je de verklaring van de warmtepomp niet toepassen. Beoordeel dus of de kwaliteitsverklaring van toepassing is op de situatie. 


21-09-2024


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar  https://stichtingkego.nl/over-ons/