In bijlage A zijn de clusters beschreven voor het herlabelen zonder de woning of het gebouw opnieuw te bezoeken. Vallen zonnepanelen ook binnen één van de beschreven clusters met maatregelen die mogen worden meegenomen zonder het gebouw opnieuw te bezoeken? Geldt dat ook voor het toevoegen van een warmtepomp zodat een hybride installatie ontstaat?

82.1/75.1 - basis - detail


Voor zonnepanelen geldt het volgende: Ja, deze mogen worden meegenomen bij een herlabeling zonder het gebouw opnieuw te bezoeken. Het installeren van zonnepanelen wordt beschouwd als een één-op-één wijziging als deze geen invloed hebben op andere invoerparameters dan de invoerparameters van de zonnepanelen zelf. Wel moet daarbij rekening worden gehouden met onderstaande bepaling, opgenomen in par. 4.3.3 van de BRL9500 W/U:


Bij zonthermische en/of PV-panelen moeten er foto’s zijn, gemaakt tijdens een fysieke waarneming bij de betreffende woning of woon-/utiliteitsgebouw. Via deze foto’s stelt de EP adviseur vast of er sprake is van beschaduwing. Als er sprake is van beschaduwing, neemt de EP adviseur dit mee in de berekening. Als de foto’s geen uitsluitsel geven, moet de EP adviseur de gegevens over de beschaduwing bij de woning of het woon-/utiliteitsgebouw opnemen. De EP adviseur moet aantonen dat de panelen exclusief en fysiek zijn verbonden aan de gebouwinstallatie en de opbrengst hiervan ten goede komt aan het gebruik in de betreffende woning of het woongebouw.


Voor toevoeging van een warmtepomp aan een bestaande verwarmingsinstallatie geldt het volgende: Aanpassing van CV-ketel naar een hybride warmtepomp gaat verder dan een-op-een vervanging. Het raakt meerdere parameters, want naast vervanging van de ketel wordt er een warmtepomp als tweede opwekker, met andere energiedrager en eigen ontwerptemperatuur toegevoegd. Deze wijziging valt daardoor in de beschrijving van cluster 6, wijziging van installatie.


06-09-2024


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar https://stichtingkego.nl/over-ons/