Adviseurs voegen regelmatig aannemersverklaringen toe aan het projectdossier als bewijs last voor verschillende onderdelen, bijvoorbeeld voor welke isolatie(-dikte) is toegepast of welke PV panelen er zijn toegepast.
Dit document wordt niet in het protocol genoemd als bewijs voor gerealiseerde maatregelen, voor installaties is een inregelrapport (wel) voldoende om gegevens daarvan in te voeren voor de berekening.
In de praktijk blijkt dat een aannemersverklaring gemakkelijker te verkrijgen is dan een factuur of ander expliciet erkend bewijsmateriaal. Dat roept de volgende vragen op:
1. Wanneer een aannemer (of installateur) een ondertekende aannemersverklaring aanlevert, mag dit dan als bewijs beschouwd worden om die informatie over te nemen in de EP-berekening?
2. Zo ja, is er nog onderscheid in tussen bijvoorbeeld toegepaste isolatie of geïnstalleerde PV-panelen wanneer een aannemersverklaring wel/niet als bewijs aangehouden mag worden?
3. Is een opleverrapport of verklaring van de installateur van de PV panelen waarop specifiek merk en type staan vermeld, voldoende om aan te houden als bewijs?
4. Zou in dit geval een mail van de installateur met aangeven welk PV paneel is toegepast ook voldoende zijn?
82.1/75.1 - basis - detail
1. Nee. Een getekende aannemersverklaring mét een verwijzing naar een factuur telt wel als bewijs. De verklaring is dan feitelijk een toelichting op de factuur.
2. Nee, een verklaring mag bovendien een visuele waarneming nooit overrulen.
3. Nee, er moet een relatie naar een factuur worden gelegd. De reden dat er verwezen dient te worden naar een factuur, is het gegeven dat een factuur een juridische status heeft waar dit niet het geval is bij een andersoortige verklaring.
4. Nee.
Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar https://stichtingkego.nl/over-ons
18-12-2024