Met de komst van de NTA 8800 2024 is bij de categorie lichte bouwwijze een bepaling weggevallen inzake het gewicht van een betonvloer die boven de isolatielaag wordt aangebracht. In de NTA 8800 2023 werd onder ‘massief’ verstaan: constructies meer dan 100 kg/m2, zonder afscherming aan de binnenzijde. Dit hield o.a. in dat als er een (beton)vloer, bijv. zwevende dekvloer boven de isolatielaag (volgens het ISSO protocol onder tabel 7.5: bij aanwezigheid van minimaal 1cm isolatie onder de dekvloer) een gewicht had van 100 kg/m2 of meer, deze gehele vloer als massief mocht worden gezien. Hoe gaan we daar nu mee om, nu deze tekst uit de NTA is gehaald?

Wanneer er in gestapelde woningbouw sprake is van massieve betonvloeren (breedplaten, in-situ beton) of niet massieve betonvloeren (kanaalplaten), heeft iedere woning of bouwlaag een betonnen plafond met hoog accumulerend vermogen/grote massa. Moet er dan, bij aanwezigheid van een zwevende dekvloer alsnog worden uitgegaan van de categorie ‘licht’ voor de vloeren?


De zin met de opmerking over 100 Kg/m2 is bewust verwijderd. Als de isolatie onder de constructieve vloer zit, dan valt deze in de categorie zwaar als het een staal-betonvloer, kanaalplaatvloer, cassettevloer of andere vloer betreft die niet volledig uit massief beton bestaat (dus met gewichtsbesparingen holtes, verjongingen o.i.d.). Als het wel een vloer is die volledig van beton is, valt deze onder zeer zwaar. Als de isolatie boven de constructieve vloer ligt en daarop ligt nog een dunne afwerklaag, valt dit onder de definitie: licht. Daar is discussie over. Of dit zo blijft, zou komend jaar duidelijk moeten worden. Vooralsnog geldt: Is het zwaarder dan 100 kg/m2, dan is er dus niet per definitie sprake van een zeer zware vloer. 


In principe moet bij aanwezigheid van zwevende dekvloeren uitgaan van een lichte vloer omdat de massa moet worden bepaald van de vloer onder de bouwlaag en niet de vloer boven de bouwlaag. Echter zijn wij het ermee eens dat het plafond een belangrijke bijdrage levert aan de specifieke interne warmtecapaciteit. Dit is ook aangekaart bij de TC. In geval van een lichte (thermisch ontkoppelde) dekvloer in combinatie met een zeer zwaar plafond (welk een massieve vloer is van de bovenliggende woning) mag je het gemiddelde aanhouden, dus ‘zwaar’. Dit mag niet als het plafond tevens het dak is.


In afwijking hierop mag je bij de detailopname de effectieve interne warmtecapaciteit ook zelf berekenen met bijlage B uit de NTA 8800.


19-03-2025


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar  https://stichtingkego.nl/over-ons/ 


Oude vraag en antwoord:


Het ISSO protocol geeft onder tabel 7.5 aan dat bij ieder vloertype waar ten minste 1 centimeter isolatie aanwezig is aan de binnenzijde uitgegaan dient te worden van "licht". Hoe dient dit beschouwd te worden als sprake is van een zwevende dekvloer waarbij die isolatie aanwezig is onder de dekvloer? Uitgaande van gestapelde woningen of bouwlagen met breedplaatvloeren of kanaalplaatvloeren t/m de dakvloer. Iedere woning of bouwlaag heeft in dat geval een betonnen plafond met hoog accumulerend vermogen/grote massa. Mag hier het vloertype 'zeer zwaar' worden gehanteerd ondanks de aanwezigheid van de isolatie in de vloer?

82.1/75/1 - basis - detail


In principe moet je hier uitgaan van een lichte vloer. Echter zijn wij het ermee eens dat het plafond een belangrijke bijdrage levert aan de specifieke interne warmtecapaciteit. Dit is ook aangekaart bij de TC. In geval van een lichte (thermisch ontkoppelde) dekvloer in combinatie met een zeer zwaar plafond (welk een vloer is van de bovenliggende woning) mag je het gemiddelde aanhouden, dus ‘zwaar’. Dit mag niet als het plafond tevens het dak is.


In afwijking hierop mag je bij de detailopname de effectieve interne warmtecapaciteit ook zelf berekenen met bijlage B uit de NTA 8800.


30-06-2024


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar  https://stichtingkego.nl/over-ons/