Soms is een grens tussen twee gebruiksfuncties niet eenduidig aan te wijzen. Dit geldt voor zowel labelplichtige als niet labelplichtige gebruiksfunties. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de grens tussen de winkelfunctie en de industriefunctie in een cafetaria, traiteur, afhaalrestaurant of restaurant met open keuken waarin een grootkeuken aanwezig is die niet fysiek gescheiden is van de labelplichtige gebruiksfunctie?

82.1/75.1 - basis - detail


De begrenzing tussen twee gebruiksfuncties is niet altijd bouwkundig en/of fysiek en niet alle situaties die een EP-adviseur tegenkomt in de praktijk, staan exact beschreven in het protocol. Er kunnen meerdere gebruiksfuncties binnen één ruimte aanwezig zijn. Daaronder kunnen ook niet labelplichtige gebruiksfuncties zijn zoals een industriefunctie. Het is aan de EP-adviseur om een onderbouwde begrenzing aan te brengen. We gebruiken de begrenzing met de grootkeuken als voorbeeld om handvatten mee te geven voor en dergelijke onderbouwing.


Voor grootkeukens in het algemeen geldt:

 

Grootkeuken:

Een grootkeuken is een professionele keuken zoals in zorginstellingen, kantines in grote kantoorgebouwen,snackbars, restaurants, afhaalrestaurants en cateringbedrijven.

Deze wordt buiten de energieprestatie gehouden, omdat het verbruik van de keukenapparatuur dominant is over de klimaatinstallaties. Als deze apparatuur in een ruimte staat met labelplichtige delen, zoals in de snackbar of slagerij in het voorbeeld, dan moet de adviseur zelf een logische grens trekken tussen de delen en dit onderbouwen. Deze grens tussen wel- en niet-labelplichtige delen hoeft niet fysiek te zijn. Een winkel kan ook in open verbinding staan met een achterliggend magazijn of werkplaats. Je trekt dan een denkbeeldige lijn tussen het wel- en niet-labelplichtige deel. 


Hierbij wat handreikingen voor de begrenzing tussen de delen:

1.    Kijk naar bouwkundige elementen. Trek bij een open keuken de binnenwand door;

2.    Kijk naar interieurelementen. Een uitgiftebar of vitrine is een logische begrenzing;

3.    Kijk naar de activiteiten: trek de ruimte die personeel nodig heeft om de keukenapparatuur te bedienen bij de grootkeuken;

4.    Kijk naar de apparatuur: een vaste vitrine met snacks in een snackbar is productkoeling en hoort altijd bij de keuken. De voorzijde (vanaf de klant gezien) vormt een voor de hand liggende begrenzing tussen de industriefunctie en de winkelfunctie.


Niet voor winkelend publiek toegankelijke delen van slagerijwinkel en delen van supermarkten waar alleen wordt afgebakken en geen volledige bereiding plaatsvindt, vallen onder de winkelfunctie.


18-02-2025


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar https://stichtingkego.nl/over-ons/