Hoe voer ik vaste zonwering in als ik de ISO 5099:2003 niet tot mijn beschikking heb en dus de gevraagde zontoetredingsfactoren ggl-alt en ggl-dif niet kan bepalen?

82.1/75.1 - basis - detail

 

Vaste zonwering kan als belemmering worden beschouwd. Hanteer daarbij de volgende uitgangspunten:


•    Lamellenframes boven het raam kunnen worden beschouwd als overstek

•    Horizontale lamellen voor het raam kunnen worden beschouwd als overstek met Ho<0,5

•    Verticale lamellen voor het raam kunnen worden beschouwd als zijbelemmering met Bb<0,5

•    Combinaties of andere vormen van vaste zonwering kunnen worden beschouwd als ‘overige belemmeringen’.nen worden beschouwd als ‘overige belemmeringen’.


28-01-2024


Oude antwoord:

Als de vaste zonwering zorgt voor een volledige belemmering, mag deze als volledig belemmerend worden ingevoerd. De beschaduwing ten gevolge van de vaste zonwering moet als belemmering volgens hoofdstuk 16 van de protocollen worden ingevoerd. Volg daarbij de volgende richtlijn:


Vaste horizontale lamellen voor het raam > invoeren als overstek (ho < 1,0 of berekenen met H is halve hoogte tussen de lamellen, en A is de afstand van glas tot voorzijde lamellen).

Vaste verticale lamellen zonwering voor het raam > invoeren als zijbelemmering (bb < 3,73 én belemmering hoger dan 2,5m boven zonontvangend vlak). A is de halve afstand tussen de lamellen, B de afstand van het glas tot de voorzijde van de lamellen

Als je de Ho niet kunt berekenen, dan kies je  voor 'volledige belemmering' (vanwege de hoogte van de latten ontstaat een soort combinatie van 'overstek' en 'belemmering').

 

07-12-2022


Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar  https://stichtingkego.nl/over-ons/